söndag, december 7

Tung styrka

Idag skulle vi köra en övergångsfas med 5 x 5 rep-styrka. Men vi hoppade direkt från den tidigare styrkan på 4 x 10 rep till den tunga styrkan med 6 x 2 rep. Detta styrkepass består av de övningar vi körde på maxtestet (frivändning, liggande rodd, knäböj, marklyft, ej bänkpress) plus mage-rygg-övningar och chins efteråt. Vi kör varje övning på 80 % av det vi klarat på maxtestet.

Det kändes riktigt bra på styrkan idag, kul att pumpa lite tungt skrot!
Jag känner att jag börjar få bättre kontroll över varje övning så inom kort kan vi nog öka på tyngden ytterligare.

Här följer syfte och mål med denna typ av träning:

Syftet med denna period av träning är:

- Utveckla tekniken i respektive övning så att fulländad teknik kan bibehållas även under mycket hög belastning.
- Genom lågrepetitionsstyrka genomföra träning som ökar antalet nervkontakter med muskelfibrerna och uppnå full styrka i de befintliga musklerna.

Målet med styrketräningen till nästa maxastyrketest (förslagsvis i mitten av februari 2009):
- Slutmålet blir att i sista delen av denna period föbättrat den resultatet från maxstyrketestet genom dels teknikförbättringar och dels ökad kapacitet i musklerna.

Koppling till rodden och prestation på vatten och maskin:
Detta skall ge er mer styrka och accelerationsmöjlighet i varje roddrag. Mindre ansträngning i muskeln vid en bestämd belastning och högra möjlig max acceleration. Med snabbhetsövningarna så kommer ni förhoppningsvis parallellt få mer explosivitet som också bidrar till en snabbare acceleration i båten och på maskin= snabbare roddare. Teknikutveklingen kommer troligtvis ge er ännu större förståelse för bålens betydelse för roddraget och ge positiva bieffekter i er kraftuveckling i draget.

Detta var dagens pass. Jag flyttar min distansträning från idag till imorgon förmiddag eftersom jag har lite skoljobb att ta itu med.

Vi hörs! Hej

0 kommentar(er):